21 Eylül 2012 Cuma

Kansızlığa İyi Gelen Bitkiler

Kansızlığa İyi Gelen Bitkiler

Kansızlığa İyi Gelen Bitkiler

Kansızlık(anemi) toplumumuzdaki birçok insanın problemidir. Bu yazımda sitemle alakası olmamasına rağmen bu konuya da değinmek istedim.
Genel olarak kansızlığın; ağrı, çarpıntı, iştahsızlık, kızarma, eforla nefes daralması, solukluk, saçlarda incelme, halsizlik, tırnaklarda kolay kırılma, kulak çınlaması, baş dönmesi, dide yanma, sinirlilik, tembellik gibi belirtilerle kansızlığın ortaya çıktığı belirtildi.

Kansız kişilerde genellikle toprak, kahve telvesi, kil gibi yiyecekleri yeme istediği olur. Bunun nedeni vücudun demir eksikliğinin olmasıdır. Demiri bol olan gıdalar ise sakatatlar olabilir(dalak,karaciğer). Kırmızı et, yumurta, balık, pekmez, çerezler, üzüm, maydanoz ve ıspanak olarak sayabiliriz. Bu bitkileri ve besinleri tüketmeniz kansızlığa iyi gelecektir.
Türkiye'de kadınların yüzde 36'sı, erkeklerin yüzde 19' u, gebelerin %50'si, çocukların yüzde 40'ının kansız(anemi) olduğu yapılan araştırmalarda tespit edilmiştir. Kansızlık genellikle hastalık olarak bilinir ama aslında hastalıkların yol açtığı bir belirtidir. Alyuvarların en önemli görevi kaba tabirle yapısındaki hemoglobinle temiz havayı hücrelere taşımak, kirli havayı da akciğerlere taşımaktır. Bilindiği üzere alyuvarların yapım yeri kemik iliğidir. Hemoglobin yapımında B12 vitamini, folik asit, bakır, demir,kalsiyum,kobalt, C vitamini gibi maddelere ihtiyaç vardır.

Damarlarımızda dolaşan kanın ömrü 120 gün olarak tahmin ediliyor. Süre sonunda ömrü sona eren alyuvarlar dalak ve karaciğer tarafından temizlenir. Kandaki yapım aşamasında dengenin bozulması ve azalması durumunda kansızlık(anemi) ortaya çıkar.

KANSIZLIĞIN ÇÖZÜMÜ İYİ BESLENMEK


Aslında kansızlığa neden olan temel sistemi şöyle açıklayabiliriz:
Yetersiz alyuvar üretimi. Kanamalarla beraber alyuvar kaybolması. Alyuvarların vücut dolaşımında aşırı yıkımına neden olur. Ülkemizde görülen kansızlık çeşitler; demir eksikliği anemisi(En geneli bu diyebiliriz.), kanamaya bağlı kansızlık, vitamin eksikliği(B12), folik asit vb..

Beslenmeniz yeterli ve dengeli ise aşırı demir kaybınız yoksa demirden kaynaklı anemi oluşmaz. Gerektiği kadar her besinden yemeyi ihmal etmeyin. Sizlere kansızlığa iyi gelen bitkileri tekrardan sıralamayacağım yukarda kalın punto ile yazdıklarımın haricinde yapmanız gereken extra bir şey yok.


kansızlığa iyi gelen bitkiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Basur Bitkisel Tedavi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...